Kerää kesän yrtit talteen tarven varalle

Aug 25, 2015 by

Kesä alkaa olla lopuillaan Suomessa, ja tänä vuonna se jäi erityisen lyhyeksi. Monen yrtin paras keräysaika on juuri nyt, vaikka onkin jo elokuun loppu. Katso vinkit, kuinka saat säilymään kotimaiset perusyrtit tuoreina ja raikkaina talvellakin.

Omalta kasvimaalta kannattaa säilöä kaikki mahdollinen. Porkkanat, punajuuret ja kaalet säilyvät kellarissa tai jääkaapissa, mutta mitä tehdä tillille ja persiljalle? Entä miten luonnon omia yrttejä onnistuu hyödyntää talvella ruuanlaitossa? Tässä annamme muutamia käyttökelpoisia vinkkejä yrttien säilöntää ja käyttöön.

Persilja

Persilja on voimakas ja tuttu perusyrtti, joka sopii joka ruokaan, leivän päälle, marinadeihin ja salaattiin. Persilja korostaa ihanasti ruuan omaa makua, joten se on hyvä lihan, kalan ja kasvisten kaverina, kunhan sitä ei laita liikaa.

Monikäyttöisyytensä vuoksi persiljaa kuluu talven aikana paljon, joten kaikki liikenevä persilja kannattaa säilöä talvea varten. Pakastaminen on oikeastaan paras tapa säilöä persilja, sillä niin se pysyy tuoreena ja raikkaana ja säilyttää paitsi makunsa myös ravintoarvonsa. Persiljan lehdet leikataan ja laitetaan sellaisenaan folion väliin. Folionyytti tiivistetään ilmasta ja laitetaan pussiin ja pussi pakkaseen. Folionyytistä yrttiä on helppo ottaa ruokaan aina tarvittava määrä.

yrttien-sailonta-luontaistuotekaupat

Persiljaa voi myös kuivata, mutta maku kärsii hieman eikä se palaudu liottamallakaan.

Persilja on kaksivuotinen kasvi, joten persinjantaimia ei kannata kerätä syksyllä pois maasta. Jätä taimet maahan, napsi lehtiä niin pitkälle syksyyn kuin niitä riittää ja jätä se lumen alle talvehtimaan. Näin pääset nauttimaan tuoreesta persiljasta hyvin aikaisin keväällä, sillä se nousee heti lumien sulettua.

Tilli

Tilli on toinen suomalaisille tuttu yrtti, jota varmasti löytyy joka kasvimaalta. Tilliä käytetään enimmäkseen kalaruokiin, mutta se on ihana myös kasvisruuissa ja etenkin uusien perunoiden kanssa. Kuivattu tilli sopii talvellakin ihavasti esimerkiksi lohkoperunoiden mausteeksi.

Tilli kannattaa kuivata, sillä se pitää hyvin makunsa ja kuivuu helposti vaikka huoneenlämmössä. Tillistä säilötään ainoastaan ohkaiset lehdet, paksut varret leikataan pois. Tilliä voi myös pakastaa samaan tapaan kuin persiljaakin.

Lipstikka

Lipstikka eli liperi on ikivanha suomalainen monivuotinen maustekasvi, joka kasvaa voimakkaasti leviävästä juurakosta. Liperi on erittäin voimakas mauste, joka sopii sekä liha että kala kuin myös kasvisruokiin korostamaan ruuan omaa makua – sopivan hillitysti annosteltuna. Liperi tuo maukkuutta myös marinadeihin.

Liperiä kannattaa tietysti käyttää tuoreena niin paljon kuin mahdollista, mutta talvea varten paras tapa säilöä se, on pakastaminen samaan tapaan kuin persiljakin.

Basilika, oregano, minttu ja timjami

Näitä kaikkia kannattaa pakastaa erikseen, jotta talvella voi sitten valita pakasteestakin sopivat yrtit tarpeen mukaan. Myös rosmariini kannattaa pakastaan, mieluiten kokonaisina oksina, jolloin sitä on mukava lisätä oksa kerrallaan esimerkiksi lihapataan.

Laventeli, salvia sekä villit yrtit kuten siankärsämö kannattaa kuitenkin kuivata, sillä ne ovat parhaimmillaan teenä ja hauteena. Kuivattuna niitä voi silti käyttää myös ruuanlaitossa.

 

Katso lisää säilöntävinkkejä esimerkiksi Marttojen sivuilta.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *