Kevään korvalla – mistä kotipuutarhuri aloittaa

Jan 16, 2014 by

Kevään koittaessa ja huhtikuun lämmittäessä maan alkaa hiljainen mutta ahkera hyörinä Suomen kotipuutarhoissa. Oheen olen lyhyesti koonnut lannoitukseen liittyviä asioita, joita jokainen kotipuutarhurin on syytä muistaa keväällä.

Kevätlannoitus on olennaisimpia puutarhan kevättöitä. Kaikki tavanomaista kevätlannoitetta eli Y1-lannoitetta kaipaavat marja- ja muut pensaat, hedelmäpuut, istutetut jalopuut, vadelmapensaat sekä pihan koristekasvit kannattaa lannoittaa, mutta kohtuutta noudattaen. Pienet monivuotiset koristekasvit pärjäävät yleensä parhaiten pienellä lisälannoituksella, ja pienten, vastikään istutettujen taimien kanssa pitää olla varovainen, jotta ei lannoita niitä liikaa, sillä se estää tuleentumisen syksyllä. Heikosti tuleentunut kasvi ei ehdi valmistautua talveen ja saattaa talvella kuolla. Isoille istutetuille jalopuille saa heittää parikin kourallista kevätlannoitetta, isoille hedelmäpuille kourallisen.

Nurmikko saattaa hyvinkin kaivata lannoitusta, mutta muista, että lannoiterakeet pitäisi saada leviämään mahdollisimman tasaisesti. Yhteen paikkaan romahtanut suuri lannoitemäärä aiheuttaa vain sen, että siihen kasvaa valtava ruohomätäs, jota saa sitten ajaa vähän väliä ruohonleikkurilla, ja kovin iso lannoitemäärä yksittäisessä kohdassa voi jopa polttaa maahan kohdan, jossa ei pitkään kasva mitään. Itse levitän ruohomatolle lannoitteen vanhalla maamiehen kylvökonstilla molemmin käsin viskoen kummallekin puolelle kylväjää tasaisena mutta kevyenä sateena.

Sellaisiakin istutettuja kasveja on, joille ei pidä antaa mitään lannoitusta. Esimerkiksi kosteassa maassa viihtyvä unkarinsyreeni on helppohoitoinen, sillä se vaatii vain syksyllä reilun leikkauksen ja keväällä usein ei yhtään lannoitetta. Omalla kesämökilläni kukoistaa roteva, 30 vuotta sitten istutettu unkarinsyreeniaita, joka oikeastaan vaatisi jotakin, mikä hillitsisi sen kasvua. Sen juuristo on ehtinyt vankistua niin rotevaksi, että vaikka se toissavuonna leikattiin suurella työllä kokonaan alas, se on jo nyt ehtinyt vajaan metrin korkuiseksi. Se yrittää joka kesä vallata lisää aluetta sivuiltaan kasvattamalla maan kautta juurista uusia taimia, jotka sitten alkavat vankistua, jos niitä ei pian leikkaa pois.

Muista, että mansikalle on oma kevätlannoitteensa, samoin esimerkiksi ruusuille ja istutetuille havupuille – niille ei pidä antaa tavanomaista kevätlannoitetta, sillä niille on olemassa oma hapanta maata kaipaavien kasvien lannoitteensa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *