Suomen viinitilat – Ranua-Revontuli – Ranua-Northern Lights

Apr 9, 2014 by

Suomen viinitilat – Ranua-Revontuli – Ranua-Northern Lights

Suomen ja mahdollisesti koko maailman pohjoisin viinitila sijaitsee Ranuan kunnassa. Tilan nimi on revontuliin viittaava Ranua-Revontuli – Ranua-Northern Lights. Tilalta on noin 80 kilometrin ajomatka pohjoiseen Rovaniemelle tai vajaat 90 kilometriä Posiolle.

Tila kertoo valmistavansa vain puhtaita luonnonmarjatuotteita, ja sen tuotevalikoimaan kuuluu useita viinejä ja liköörejä sekä lisäksi hyytelöitä, täysmehuja sekä myös yksi glögi. Tilan valmistamista omista viineistä mainittakoon erikoinen, aperitiiviksi tai jälkiruokaviiniksi sopiva lakkaviini, joka on väriltään syvän keltainen ja maultaan vain lievästi makea. Sen heikko, miellyttävä tuoksu viittaa hieman pohjoisen metsän ominaistuoksuun.

Helmeilevä lakkaviini taas on kuohuviinin tyyliin kevyesti helmeilevä, väriltään keltainen, lievästi makea viini, ja senkin tuoksu on metsäinen. Sen maku on lievästi hapokas ja raikas. Tilan valikoimiin kuuluvat lisäksi mustikkaviini, puolukkaviini, raparperiviini, mansikkaviini sekä kuohuviinin tapaiset, helmeilevän raikkaat helmeilevä puolukkaviini ja helmeilevä raparperiviini.

 

Tila valmistaa myös likööreitä mustikasta, pihlajanmarjasta, karpalosta ja tietenkin lakasta. Liköörit sopivat sellaisenaan nautittaviksi tai sitten erilaisiin juomasekoituksiin tai vaikkapa kakun mausteeksi ja jälkiruokiin. Myös liköörit on valmistettu paikan päällä puhtaista luonnonmarjoista eikä niihin ole lisätty keinotekoisia maku- tai väriaineita.

Lämpimän makuinen, alkoholiton luonnonmarjoista valmistettu raikas glögi sisältää puolukkaa, mustikkaa ja variksenmarjaa. Monista muista viinitiloista poiketen Ranua-Revontuli valmistaa myös luonnonmarjahyytelöitä, jotka on valmistettu maun mukaan esimerkiksi variksenmarjasta, puolukasta tai metsävadelmasta. Tilan erikoisuutena on mesimarjalla maustettu mustikkahyytelö, jonka kaltaista ei taida löytyä juuri mistään muualta.

Tilan erikoisuutena on variksenmarjasta valmistettu punertavansävyinen, puolimakea, hieman hapokas viini, jonka maku muistuttaa tavanomaista rypäleviiniä. Tässä vihje matkatuliaisiksi sellaiselle saajalle, joka jo on maistanut viinejä kaikilta maailman kolkilta.

Tilan tilaviinimyymälä sijaitsee aivan Ranuan eläinpuiston yhteydessä, eläinpuiston niin sanotussa kivilinnassa, ja sieltä voi ostaa tilan omia viinejä ja muita tuotteita, mutta ei likööreitä. Myymälästä saa myös tilan omia lahjapakkauksia, joihin voi pakata esimerkiksi viini- tai likööripullon lahjaksi tai matkalta tuomisiksi.

 

Share This

1 Comment

  1. Erkki Palm

    Ympäripuhuttiin ostamaan raparperikuohua. Ei oo makeaa mehua kummempaa. Tosi pettyneitä tuotteeseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *