Suomen viinitilat – Rönnvikin viinitila

Feb 6, 2014 by

Suomen viinitilat – Rönnvikin viinitila

Suomeen on viime vuosina perustettu useita viinitiloja, jotka tuottavat viiniä tilan omista marjoista, yleensä musta- puna-, viher- ja valkoherukoista, jotka menestyvät mainiosti Suomen ilmastossa. Lisäksi joillakin tiloilla on tarjolla tilan omia erikoisuuksia, kuten mansikka-, vadelma- ja karviaisviiniä, ja jopa raparperiviiniä on pääsee maistamaan joillakin tiloilla. Myös erilaisia likööreitä, kuten lakkalikööriä, valmistetaan innokkaasti.

Parhaat viinit ja liköörit mittelevät makunsa ja tuoksunsa puolesta täysin tasavertaisesti Keski- ja Etelä-Euroopan ja eksoottisempienkin maiden viinien kanssa, vaikka muualla viinit valmistetaankin useimmiten pelkästään viinikynnöksen antimista.

Yksi tutustumisen arvoinen Suomalainen viinitila, Rönnvikin viinitila, sijaitsee Hämeessä, Pälkäneen Laitikkalassa, vain 47 kilometrin etäisyydellä Tampereelta ja 33 kilometrin etäisyydellä Hämeenlinnasta. Tila on yksi Suomen vanhimmista ja tunnetuimmista viinitiloista ja se tuottaa viiniä tilan omien pensaiden ja naapuritilojen herukoista.

 

Nykyisen lainsäädännön takia Rönnvik, kuten muutkin viinitilat, saa myydä viiniä pulloittain vain viinitilan omassa myymälässä, mutta lasillisen tilan omaa viiniä voi nauttia myös tilan omassa ravintolassa. Rönnvikissä valmistetaan myös vahvempia alkoholijuomia, kuten lakkalikööriä, mutta niitä voi nauttia vain tilan ravintolassa, pulloittain niitä ei sieltä saa myydä ulos. Toivottavasti valtio pian huomaa, että viinitiloilla on paikallista matkailullista merkitystä, ja höllentää turhan tiukkoja myyntirajoituksia.

Suomen Tilaviinikilpailun voittajaksi on useana vuotena selvinnyt jokin Rönnvikin valmistamista viineistä, esimerkiksi puolikuiva Kostian Kutsu voitti kilpailun vuonna 2001, ja Laipan Lumo -lakkaviini voitti kilpailun vuonna 2006.

Rönnvikin tiloissa voidaan järjestää myös erilaisia tilaisuuksia, kuten kokouksia, juhlia ja muiden muassa hääpäiväkutsuja, ja myös yritykset ovat tuoneet ulkomaisia vieraitaan tutustumaan erikoisuuteen, Suomalaiseen tilaan, joka tuottaa viiniä pohjoisessa, kaukana totunnaisilta viinintuotantoalueilta. Erityisesti ryhmämatkailijat ovat löytäneet Rönnvikin ravintolan, jossa tarjotaan paikallisten maatilojen ja tuottajien lähiruokaa, sekä entiseen talliin perustetun kahvila  Pikku-Valakan, joka on auki kesäisin. Tilan alueella on myös pieni taidenäyttely, joka on avoinna tilan viinimyymälän aukiolon mukaisesti, mutta vain kesäaikaan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *