Suomen viinitilat – Tammiluodon viinitila

Feb 2, 2014 by

Suomen viinitilat – Tammiluodon viinitila

Suomessa on 25 viinitilaa, joilla on viranomaisten antama lupa valmistaa ja myydä kotimaisista marjoista ja hedelmistä valmistettuja viinejä ja likööreitä. Yksi tällainen viinitila on Paraisten Lemlahdensaaressa hienolla paikalla aivan meren rannalla sijaitseva Tammiluodon viinitila. Tila sijaitsee mukavasti vain 30 kilometrin ja alle puolen tunnin etäisyydellä Turusta. Maisemat ovat upeat, sillä tilan toisella puolella lainehtii aina väriään muuttava Suomenlahti, ja mantereen puolella alkavat tilan omat omenatarhat.

Tammiluodon viinitila on erikoistunut viinien tuottamiseen omenista, ja tila olikin alunperin nimenomaan omenatila. Nykyään Tammiluodon omenatarhoissa kasvaa noin 3000 omenapuuta, ja osa niiden sadosta käytetään viinintuotantoon, osa myydään ulos. Tilalla valmistetaan kuitenkin viiniä myös kotimaisista herukoista, kuten valko- ja mustaherukoista. Osa viineistä valmistetaan kuohuviineiksi käyttäen perinteistä, rauhallista pullokäymismenetelmää, jossa valmiiksi korkitettuja pulloja säilytetään pitkiä aikoja viileissä kellaritiloissa.

 

Viinien tuottaminen ja myyminen tilalla aloitettiin 1996. Ajan kuluessa tila on muuttunut enemmän matkailukohteen suuntaan, ja siellä, kuten monilla muillakin viinitiloilla, järjestetään vilkkaasti juhlia ja erilaisia kokouksia, ja myös häitä. Häiden järjestämiseen tila soveltuu erinomaisesti, sillä tarjolla on joko viinitupa pieniä häitä varten, tai isompi juhlatila, jos häävieraita on tulossa enemmän.

Viinitilalla tärkeintä on kuitenkin tilan oma viini. Tilan viinivalikoimaan kuuluvat mm. tyrnillä maustettu puolikuiva omenaviini Tyyra, seurusteluviiniksi soveltuva puolimakea omenasta ja karviaisesta valmistettu viini Roosa, muutamat herukkaviinit, kuten puolikuiva vaalea herukkaviini Venla, sekä erikoisuutena mansikasta valmistettu melko makea jälkiruokaviini, jonka nimi on yksinkertaisesti “Mansikka”. Hännän huippuna on samppanjamenetelmällä valmistettu kuohuviini “Mansikkakuohu”, jonka väriä tilan väki kehuu erikoisen hienoksi.

Polttarien järjestäjille vihje: Tammiluodon viinitilalla on melko kookas 15 hengen sauna, joka on rakennettu osittain veden päälle, sekä lämminvesipalju ja uimakatos, josta voi talvella käydä avannossa. Polttarien järjestäminen onnistuu mainiosti, sillä nestemäiset tarjottavat löytyvät tilan puolesta ja polttarien päähenkilön voi heittää lähes suoraan saunasta avantoon – vaatteet päällä tai ilman!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *